DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
Fogápolás

A száj ápolását már a baba születése után el kell kezdeni. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy esetleg egy nedves gézdarabkával. Gyakran előfordul babáknál a szájüreg gombás fertőzése, a szájpenész. A szoptatás fontos, a szopás erősíti a baba állcsontjait, ajkait és nyelvét, a fog és az állcsontok állása így szabályosan alakul.Ha üvegből történik az etetés, a cumi lyuka ne legyen bő, hogy a babának kissé erőlködnie kelljen, amikor az üvegből szív, mintha szopna. A baba cumiját, kanalát ne nyaljuk tisztára, és az étel hőmérsékletét ne így állapítsuk meg, a fogszuvasodást okozó baktériumok ezen az úton is terjedhetnek


Sajnos a tejfogak megjelenésével rögtön megindulhat a fogak szuvasodása is. Általában a babák felső, elöl lévő fogai érintettek, de a szuvasodás a többi fogat is megtámadhatja.


Ha a gyermek fogai gyakran és hosszabb ideig vannak kitéve a cukortartalmú folyadékoknak (csecsemőtápszer, gyümölcslé, egyéb édes italok), a fogszuvasodás körbemehet a fogakon és fekete csonkokat) hagy maga után (cumisüveg-szindróma).


Ne felejtsük el, hogy a tejfogak feladata a helyfenntartás a rágó- és a maradandó fogak számára, ezért megőrzésük a fogváltásig nagyon fontos. Korai elvesztésük a maradandó fogazat rendellenességeihez vezethet.
Gyermekünket 3 éves korától félévente vigyük fogászatra, akkor is, ha nincs semmi panasza


A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni!

Amikor megjelennek az első fogacskák, szoktassuk hozzá gyermeküket a fogápoláshoz. Este, az utolsó étkezés után tisztítsuk meg picinyünk fogait, különösen az íny mentén. Ehhez vattapálcát, vagy gézlapot használhatunk. A gyermek első fogkeféjét 2-3 éves kora között érdemes beszerezni. Legyen puha, kis fejű, műanyag szálú. A gyermekfogkefék mérete, alakja, kialakítása és külleme alkalmazkodik a célcsoporthoz. Az Oral-B Stages 1 (4-24 hónapos korig) például a szülők kezéhez, kisméretű fejével és puha sörtéivel a baba szájához igazodik. További fogkeféket ajánlanak a nagyobb gyermekeknek (Stages 2,3,4)

Az alapos szájápolás nem egyszerű dolog, elsajátítása hosszú időt igényel. Legyünk gyermekünkkel nagyon türelmesek! Kezdetben hagyjuk, hogy játékosan ismerkedjen meg a fogkefével. Fogkrémet még ne adjunk neki, csak akkor, ha már tud öblíteni. Legelőször erre tanítsuk meg, mégpedig úgy, hogy kezdetben csak a levegőt forgassa a szájában. Ezután a gyermek maga fogja meg a fogkeféjét, de a mama vagy a papa fogja a kezét. A rágófelszíneket a kefe előre-hátra, a fogak külső felszínét a fogkefe körkörös mozgatásával tisztítsuk. A külső felszín tisztítását kiegészíthetjük még egy lefelé, illetve felfelé irányuló mozgással, mindig az íny felől indulva. A belső fogfelszínek tisztítását ugyanígy végezzük.

A szülői példamutatás mindennél hatásosabb. Az étkezések után együtt végzett fogmosás segít megalapozni a később magától értetődő fogmosás szokásait.

Lényeges, hogy mely korban milyen fogkrémet vegyünk gyermekünknek. Széles skáláról választhatunk, ezek a fogkrémek főleg gyümölcsízben kaphatók. Fontos, hogy fluoridtartalmú fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már önállóan tud öblíteni és a fogkrémes vizet nem nyeli le. Gyermekek számára kifejlesztett szájöblítő a Dorpolan (eper, málna ízben)

A gyermekfogkefék mérete, alakja, kialakítása és külleme alkalmazkodik a célcsoporthoz. Az Oral-B Stages 1 (4-24 hónapos korig) például a szülők kezéhez, kisméretű fejével és puha sörtéivel a baba szájához igazodik. További fogkeféket ajánlanak a nagyobb gyermekeknek (Stages 2,3,4
Léteznek gyermekek számára is elektromos fogkefék (Oral-B Advance Power 900 Kids).


A cumi, cumisüveg

A kisgyermek első éve után csaknem minden tejfog kibújt. Ez a megfelelő idő arra, hogy a tejes/teás üvegnek búcsút mondjunk, ugyanis most váltja le a természetes rágóreflex az eredeti cumizó-szívó ösztönt. Ezzel együtt megtörténhet az átállás is a folyékonyról a szilárd táplálékra. Italokat csőrös ivócsészéből vagy pohárból inni, ez izgatóan új és szórakoztató. A cumisüvegek ezzel szemben elavulttá, feleslegessé válnak és duplán veszélyeztetik a fogazatot.

A cumisüveg tartalma fogszuvasodást okoz, mert a kis fogak órákon át főként édes italokban vagy gyümölcslevekben fürdenek. Ne hagyjuk úgy elaludni a gyermeket, hogy cukorba, mézbe mártjuk a cumi végét.

A cumi, cumisüveg és ezek elhagyásával az ujjszopás is fogszabályzóként működhet, ami hátrányosan befolyásolja a nyelv, állcsontok és fogak fejlődését. Nyitott harapás, keresztharapás, előreálló fogak, keskeny állcsont alakulhat ki, ezenkívül beszédhibák,(selypítés , pöszeség, raccsolás) és szájlégzés is kialakulhat. A gyerekeknek nehezükre esik lemondani a cumiról. Ez csak megfelelő előkészítéssel, türelemmel sikerül. Az is segíti a hüvelykujjszopásról való leszokást, ha keserű anyaggal, pl Daumexol-lal kenjük be a hüvelykujjat.


FogváltásKörülbelül hat éves korban az utolsó tejőrlők mögött megjelenik az első maradófog és ezzel megkezdődik a fogváltás.


A tejfogazat kétféleképpen befolyásolja a maradófogazatot. Egyrészt nem mindegy, hogy milyen környezetbe érkezik meg a maradófog.


A tejfogszuvasodás, a baktériumok könnyen átterjednek a maradófogakra is. Másrészt a tejfogaknak helyfenntartó szerepük van. Szuvasodás, baleset miatt eltávolított tejfogak miatt szabálytalan fogazat alakulhat ki ami későbbi fogszabályozási ellátást igényel.

A maradó őrlőfogak előretörésével lehetőség nyílik a barázdazárásra. A rágófogak barázdáját folyékony tömőanyaggal kitöltve meggátolható ott az étel, lepedék lerakódása, ezáltal a rágófelszíni szuvasodás (a fogak közötti szuvasodás ellen nem véd). A kezelés gyors és fájdalommentes.

(Forrás: fogdent.hu)
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: